Motocròs amb Ossa (1974-1975)

1974. Ossa: grans esperances.

Encara que comencen Domingo Gris, dues vegades campió d’Espanya, i Fernando Muñoz amb Bultaco, inesperadament fitxen per Ossa. Fernando se sent obligat amb Bultaco, però la interessant oferta econòmica d’Ossa, les seves promeses de poder disputar carreres de motocròs i alguna cosa que va passar a principi de la temporada en un trial disputat a la Ciudad de los Muchachos, en els vessants de Collserola (Barcelona) fan decidir-se a Fernando i a Domingo per Ossa.

Segons explica Jaime Alguersuari en la revesteixi Motociclismo de la primera quinzena de març de 1974, la causa del fulminant fitxatge va ser econòmica. Després de la marxa de Payá de l’equip Ossa i després de l’intent fallit d’enteniment amb Mendívil, soluciona en una hàbil maniobra la contractació dels dos grans pilots i amics. Segons declaren, van informar a Don Paco de la proposició d’Ossa i va oferir millors condicions econòmiques, però les d’Ossa seguien sent molt superiors i en 48 hores estava consumat el fitxatge. Sota les ordres de Suriñach posa a junt juntament amb Gris les noves Phantom.

Tots dos disputen la primera prova del campionat d’Espanya, el Motocròs de Martorell el 21 d’abril. La moto, la nova Phantom 250 pateix de problemes de joventut i els resultats no acompanyen en les carreres de Figueres, Jerez, Cullera, Vitòria, Huesca, Llodio i San Antolín. L’última prova del campionat sembla anar millor i Muñoz obté un brillant quart lloc, que obre totes les esperances per al campionat de l’any següent.

Al principi Ossa havia fitxat a Fernando com a pilot de trial, però disputa simultàniament els dos campionats i finalment es va decantant cap al motocròs, que cada vegada li agrada més.

 

1974 – Muñoz i Gris fitxen per Ossa

1975. Ossa: una ràpida ruptura.

Muñoz es retira del trial i es dedica exclusivament al motocròs, tal com desitjava des de feia tant temps. El seu gran amic Malcolm Rathmell fitxa per Montesa.

Comença bé el campionat, imposant-se en la segona màniga del MC Jerez, segona prova de la temporada, però problemes mecànics li fan abandonar en la següent carrera, el MC Alt Empordà de Figueres. Dubta entre continuar dedicant-se al trial o seguir el seu camí en el motocròs i comença a desmotivar-se davant la falta de competitivitat de la seva moto, arribant a acusar a Ossa de no mantenir adequadament les motos.

Ossa acomiada de forma fulminant a Domingo Gris al maig i Fernando Muñoz pren la decisió de demanar la baixa i acompanyar-li, malgrat estar desenvolupant tots dos el prototip de la Phantom amb la fàbrica. Al cap i a l’últim li havien fitxat per fer trial, així que podia perfectament fer motocròs amb un altre equip.

Els problemes econòmics que travessava la fàbrica, que va sofrir una gran vaga durant 1975 en un època de gran conflictivitat laboral durant la Transició, a més de la forta competència que va significar la gradual obertura de les fronteres espanyoles a les importacions, són una altra història a la que el departament de competició de Ossa no era gens aliè.

«Tras su violenta ruptura con Ossa, tanto Gris como Muñoz ya están con Montesa». Mundo Deportivo, jueves 12 de junio de 175.